' Her konulu şiir tematik şiir değildir '
Tematik Şiir
Ayşegül Dinçbaş
Tematik şiir konusu, uygulaması hem çok kolay hem de çok zor bir şiir türüdür..İlk bakışta anlaşılması zor bir giriş gibi görünse de, ileriki satırlarda verilecek örnek ile durum daha iyi anlaşılacak ve yazının alındığı linkin açılmasıyla da kapsamlı bilgi elde edilebilecektir.
" Her yapının 3 öğesi vardır. Bunlar: Konu, Anafikir ve Tema'dır. Tema konudan ayrı şeydir. Çokları konu ile temayı birbirine karıştırır. Bazı kez temaya konu, bazı kez de konuya tema derler. Tema bir yazıda işlenen ve geliştirilen görüş, düşünüş ya da duyuştur.
Yazar yapıtında ele aldığı konuyu basamak yaparak, asıl ereğini ortaya koymaya çalışır. Bu erek konunun anafikrinden ayrıdır. " (1)
Örneğin: " Portakalı konu alarak ele alan bir yazar, ana fikir olarak portakalın sağlığa faydası üzerinde durabilir. Bu takdirde sadece konu ve ana fikir belirlenmiş olur. Ama bunların yanı sıra yazar, portakalın öteki meyveler karşısında özel tat ve hoş bir kokuya sahip olduğu görüş ve düşüncesini yazısına erek yapmışsa, bu tema olur..
Her olayın bir meydana geliş şekli vardır. Doğrudan doğruya olayın doğuşunu anlatmak, konuyu anlatmaktır. Fakat eğer yazımızda olayla ilgili kendimize özgü görüş ve düşüncemizi geliştirirsek, temayı ortaya koymuş oluruz. " (2)
Değerli dostlarımız, işte böyle. Ayrıntılı bilgilenmek isteyenler, yukarıdaki satırları - (1) ve (2) - aldığım bilgilendirici linki tıklasınlar lütfen.
Ama unutulmasın, burası bir akredite kurum değil, edebiyat fakültesi hiç değil; zaman zaman konu, anafikir ve temanın iç içe geçtiği, birinin bazen diğerinin rolüne soyunduğu şiirler de yazacağız. Bu çok doğal..Sitemiz bunları da Tematik Şiir olarak algılayacak ve ona göre seçkisini yapacaktır zira bizler bilim insanı değiliz; şiir yazmaya çalışan, emek harcayan, harcadığı emek oranınca da gelişmeye açık, öğrenmeye eğilimli amatörleriz.. Ve elbette zaman içinde hepimiz gelişecek, kuralına tam anlamıyla uygun eserler ortaya koyacağız...
